Furtive Little Feelings

The collected thoughts of Jake de Oude

De Beste Albums van 2003

Origineel gepubliceerd op 7 januari 2004

En toen was er weer een jaar voorbij. Een jaar waarin ik ontzettend veel muziek heb geluisterd, en eigenlijk ook heel veel nieuwe muziek. Dat heb ik te danken aan de CD-uitleen en Bittorrent (een nieuw filesharing programma) en te wijten aan mijn saaie stage. Niet aan MTV of TMF, want die zijn dit jaar nog slechter geworden. In ieder geval heb ik uit alle muziek de albums gekozen die ik afgelopen jaar het 'best' vond. Zoals altijd, dit 'best' is nogal een rekbaar begrip en natuurlijk erg persoonlijk. Ik zal proberen aan te geven wat een album voor mij zo goed maakt. Voor de zekerheid vermeld ik ook nog maar even dat deze albums niet noodzakelijkerwijs uitgekomen zijn in 2003, maar dat ik ze wel in dat jaar heb 'ontdekt'. Veel leesplezier.


De Top Tien

In willekeurige volgorde, de tien beste albums van 2003. Naar mijn mening dan toch.

Ryan Adams - Demolition (2002)

Cover of Demolition

Het is maar een verzameling demo's, maar het is wel degelijk een geweldig album. Adams produceert zoveel songs, dat zelfs zijn restjes nog erg goed zijn. Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik Rock N Roll niet echt vaak heb geluisterd, maar dat album vond ik wat te weinig spannend. Demolition levert kwaliteits-Americana van een eersteklas singer/songwriter.

Coldplay - A Rush Of Blood To The Head (2002)

Cover of A Rush Of Blood To The Head

Het kan best zijn dat Coldplay de wegen bewandelt die Radiohead heeft gebaand. Maar ik vind Coldplay toch echt meer dan een simpele navolger. De liedjes zijn erg sterk, heel gevoelig en hebben een geheel eigen sound. Gevoelige rock zonder dat het te slap wordt. Met de liedjes "Clocks", "Daylight" en "A Rush Of Blood To The Head" hoeven ze zich niet te schamen: stuk voor stuk sterke composities met een enorme hoop emotie. Beter album dan Parachutes, en dat was al niet slecht te noemen, bij welke maatstaf dan ook.

Paul Oakenfold - Swordfish: The Album (2001)

Cover of Swordfish: The Album

De eerste van de vele soundtracks op deze lijst, en das niet toevallig. Ik ben een enorme fan van soundtracks, zeker als ze meer zijn dan een simpele verzameling van lukraak bijeengezochte nummers die toevallig populair zijn. Paul Oakenfold verzorgt hier de score van Swordfish, een overig aangename film zonder verdere pretenties. De bekende dance-DJ heeft een mengeling van originele score, nieuwe remixes van oude nummers (o.a. N.E.R.D.'s "Lapdance" en Muse's "New Born") en wat stukken monoloog van Travolta bijeengevoegd. Dit alles heeft het gevaar om een onsamenhangend zootje te worden, maar Oakenfold geeft het allemaal hetzelfde sound-sausje zodat dit een ijzersterk geheel wordt waarbij elk nummer naadloos in het volgende overloopt. Persoonlijke favoriet: "Unafraid" van Jan Johnston.

Danko Jones - Born A Lion (2002) & We Sweat Blood (2003)

Cover of Born A Lion

Ah, heerlijk! Rauwe rock 'n' roll zoals rock 'n' roll bedoeld was. Smerige, sexueel getinte teksten over vrouwen, vrouwen en vrouwen op een bedje van de strakste gitaarriffs sinds lange tijd. Voeg daaraan toe de geweldig grote bek van Danko (technisch beperkt, maar wel een goede schreeuwer) en je snapt waarom ik mezelf nog steeds voor de kop sla voor het feit dat ik te laat was voor kaartjes voor het optreden in de Effenaar. Gepresenteerd met het enthousiasme en de integriteit die nodig is omdat je jezelf anders volkomen belachelijk maakt. Volledig pretentieloos. Overigens verkies ik Born A Lion net boven We Sweat Blood omdat de eerste iets funkier en ruwer is. Beiden bevatten genoeg testosteron om Britney alleen al bij eerste beluistering zwanger te maken. (Okay, biologisch gezien is dit erg onmogelijk, maar u snapt het idee.)

(Beschrijvingen van Born A Lion en We Sweat Blood op AllMusic.com)
Cover of Born A Lion

Various Artists - Soundtrack Kill Bill, Vol. 1 (2003)

Cover of Kill Bill, Vol. 1

De tweede soundtrack, en dit keer vond ik de soundtrack beter dan de film zelf die zwaar overhyped was. Toch ben ik Tarantino dankbaar, want deze soundtrack past perfect in het rijtje van Reservoir Dogs en Pulp Fiction. Geheel verschillende nummers worden afgewisseld met stukken monoloog en wat score van The RZA, die ook mijn favoriet "Ode To O-Ren Ishii" aflevert. Verder is de opening met Nancy Sinatra's versie van "Bang Bang (My Baby Shot Me Down)" me nu op de lippen bestorven. "Battle Without Honor Or Humanity" is een opzwepend theatraal stuk, wat in vol ornaat gebruikt wordt in de trailer. Helaas staan er ook wat irritante stukken op dit album, zoals "Woo Hoo" van de 5,6,7,8's (goede naam voor band, dat wel) en het "Green Hornet Theme" uit de TV serie.

Blackmore's Night - Ghost Of A Rose (2003)

Cover of Ghost Of A Rose

Grote verrassing voor mij van dit jaar. Ritchie Blackmore (u kent hem van Deep Purple) en zijn 26-jaar-jongere verloofde Candice Night (zangeres, voorheen model en dat kun je zien) vormen samen de basis van de band. Ze spelen geen harde rock, zoals je wellicht zou denken gezien Blackmore's verleden, maar proberen muziek te maken zoals dat in de Renaissance wellicht zou gebeuren. Maar dan wel op een moderne manier, dus ook met electrische gitaar, hoewel deze niet vaak gebruikt wordt. Veel vaker is de gitaar acoustisch, en wordt gecombineerd met mandolien, viool, tamboerijn en meer van dat moois. Samen met de heldere, etherische zang (niet mijn woorden, al ben ik het er wel mee eens) van Night is dit een ijzersterke sound. De liedjes zijn ook nog eens aangenaam. Persoonlijke favoriet is "Cartouche", een opzwepend liedje, maar eigenlijk is geen van de nummers echt veel minder dan dit.

Queens Of The Stone Age - Songs For The Deaf (2002)

Cover of Songs For The Deaf

Hiervoor verwijs ik u naar Steven's recensie, een stukje proza waar ik het helemaal mee eens ben. Strakke rock 'n' roll met een woestijngeluid, geweldige songs van een blik supermuzikanten.

Music From The Motion Picture "Gladiator" (Music by Hans Zimmer and Lisa Gerrard) (2000)

Cover of Gladiator

Derde soundtrack, maar wel de enige die louter uit score bestaat. Herkenbare terugkerende thema's, veel verschillende instrumenten en een weldadige sfeer. De ene keer is de muziek robuust en aards, de andere keer breekbaar en etherisch, maar Zimmer en Gerrard (de laatste was zangeres bij Dead Can Dance) brengen het allemaal met evenveel overtuiging. Iets minder overtuigend was de melkkoe Gladiator: More Music From The Motion Picture.

Dido - Life For Rent (2003)

Cover of Life For Rent

Twijfelde ik er voor dit album nog aan de titel van Dido's debuutalbum No Angel, nu weet ik het zeker: Dido is wel een engel. Deze sympathieke jongere zus van Faithless' Rollo is intussen geheel volwassen. Dit betekent niet dat dit album veel nieuws bevat: het is eigenlijk gewoon No Angel, maar dan subtiel beter. Prachtig gearrangeerde songs waar Dido's stem-waar-je-spontaan-verliefd-op-wordt een duidelijke plek heeft. Iets meer avontuur had gemogen, maar ach, dit is eigenlijk ook niet nodig met emotie-druipende liedjes als "White Flag". Easy-listening pop, maar dan wel goed.

Kosheen - Kokopelli (2003)

Cover of Kokopelli

Kent u ze nog? Kosheen werd bekend met het drum 'n' bass nummer "Hide U", maar verdween daarna van iedereen's radar. Nu zijn ze terug met het dit album, en het was het wachten waard. Kokopelli is een heerlijke mix van pop en dance, aangevuld met een vleugje gitaren. Het belangrijkste is echter de stem van zangeres Sian Evans, die een prominente plaats heeft gekregen. Dit geeft de songs een warme, soul-volle insteek die je vaak mist bij dance-producties. Lekkere ritmes doen de rest.


Eervolle vermeldingen

De albums die bijna (bijna!) in de Top Tien stonden, maar het om verschillende redenen allemaal net niet haalden. Wederom in willekeurige volgorde.

Beth Gibbons & Rustin Man - Out Of Season (2002)

Cover of Out Of Season

De zangeres van Portishead gaat (bijna) solo en dit levert een heel warm album op. Helaas is het allemaal wat te tam om me een heel album te bekoren. "Slaapverwekkend" is een te groot woord, maar je moet wel goed op blijven letten. Voor als je een meiske op bezoek hebt ;-)

Lost Prophets - Start Something (2003)

Cover of Start Something

Dit album is dan weer het tegenovergestelde van 'tam'. Schreeuwerige, strakke 'nu-metal'. Ik zou het bijna in de top 10 zetten, mede omdat ik het vorig jaar 'net iets minder' vond dan Linkin Park. Nu ligt Linkin Park wel makkelijker in het gehoor, maar Lost Prophets zijn wel strakker en eigenlijk gewoon ook beter. Dit album mist alleen wat echte catchy nummers, en wat afwisseling.

Music From And Inspired By The Motion Picture "8 Mile" (2002)

Cover of 8 Mile

Een heerlijke verzameling van rap, allemaal verzorgd door Eminem en zijn groep vrienden en vriendinnen. Eminem is zelf in topvorm, net als Obie Trice en 50 Cent. Helaas komen Nas en die verschrikkelijke Macy Gray ook nog langs, en dat haalt het allemaal teveel naar beneden om in de top 10 te komen. Het begin van het album is ijzersterk, maar het zakt wat in.

't Hof Van Commerce - Rocky 7 (2003?)

Cover of Rocky 7

Ha! Vlaamse rap! Ik snap nog steeds niks van de meeste teksten, maar dat is eigenlijk ook niet nodig om dit album te kunnen waarderen. Je kan namelijk wel horen dat dit uitstekend in elkaar zittende rap en hip-hop is. Inventieve riedeltjes, koele beats en over het algemeen goede rap. Petje af! Jammer dat er ook wat zeiknummers in zitten. Wel hele leuke titels: "Kom Mor Ip", "'t Beste Moe Nog Komn" en "Lat Mie Zin En Grust"

Zwan - Mary / Star Of The Sea (2003)

Cover of Mary / Star Of The Swa

Dit album kostte veel te veel herluisteringen om het uiteindelijk "goed" te vinden. Maar nu vind ik het uiteindelijk wel "heel erg goed". Het is Smashing Pumpkins voordat ze de soep in gingen met Machina - The Machines Of God, het is Corgan met zijn beste popsongs in lange tijd, het zijn de lagen gitaren die we van hem kennen opeengestapeld, en toch miste er iets. En Corgan's stem komt hier wel erg veel naar voren, en dat is niet de meest zoet-gevooisde.

Klaus Badelt - Pirates Of The Caribbean: The Curse Of The Black Pearl

Cover of Pirates Of The Caribbean

Heerlijke swashbuckling film, en de muziek ademt dezelfde sfeer. Lekkere, enorm bombastische muziek met een paar goed herkenbare thema's.


Dit dus allemaal niet

Dit is een incomplete lijst van de andere albums die ik in 2003 heb beluisterd, zodat je bovenstaande Top Tien iets beter op waarde kunt schatten. Ik bedoel, die Top Tien zou maar weinig waarde hebben als ik in totaal maar tien albums had geluisterd, is het wel? Nogmaals: de lijst is niet compleet, onder andere omdat ik alweer albums ben vergeten.
Om nog een ander misverstand uit de weg te ruimen: onderstaande albums zijn niet per definitie 'slecht'. Sommige zijn dat wel, maar een hele hoop albums is bijna zo goed om in de "Eervolle vermeldingen" opgenomen te worden. Onderstaande albums zijn simpelweg minder goed in mijn opinie dan de albums die ik hierboven noem.

Justin Timberlake - Justified
Two strong songs do not a good album make
The Cinematic Orchestra - Man With The Movie Camera
te slap
Original Soundtrack "Pi"
mist samenhang
Steve Henifin - Eternal Darkness: Sanity's Requiem
goede, solide soundtrack voor het gelijknamige spel, maar niks briljants
Diverse Uitvoerenden - Need For Speed: Underground
erg goede verzameling, maar hinkt teveel op twee gedachten: R&B en Rock
Apollo Four Forty - Gettin' High On Your Own Supply
Geslaagde mengeling van pop, rock en dance, maar helaas minder dan Electro Glide In Blue
Audioslave - Audioslave
of was dat vorig jaar? - in ieder geval, wederom solide, maar niks schokkends. Saai na twee keer draaien
Avril Lavigne - Let Go
zie Justin
Babyjohn - In Flux
intussen alweer vergeten
Clannad - Legend
bijna gehaald vanwege nostalgische redenen
Starsailor - Silence Is Easy
niet genoeg geluisterd denk ik
Dave Matthews - Some Devil
Idem - niet genoeg geluisterd
Di-Rect - Over The Moon
Goed geproduceerde maar erg makkelijke pop-rock
Interpol - Turn On The Bright Lights
beetje teveel van hetzelfde
Underworld OST
samengeraapt zootje
Foo Fighters - One By One
Queens Of The Stone Age is beter, al is deze ook erg goed
Eels - Shootenanny!
ja, waarom niet eigenlijk?
Howard Shore - The Fellowship Of The Ring, The Two Towers en The Return Of The King
te weinig echt herkenbare thema's, teveel opvulling
Iron Maiden - Dance Of Death
saaai
The Darkness - Permission To Land
de leukste groep van het moment, maar verder: zie Justin
Kylie Minogue - Body Language
ja, Kylie is lekker, Kylie heeft goede singles, maar verder is het bubblegum (maar wel sexy bubblegum)
Linkin Park - Live In Texas en Meteora
saai
The Matrix: Reloaded en Revolutions
de laatste soundtrack is beter dan de tweede, net als de derde film beter was dan de tweede. Maar de eerste film en soundtrack zijn de beste
Lou Reed - The Raven
literair verantwoord, maar niet door heen te komen
Billy Idol - Cyberpunk
solide conceptalbum, maar wel wat verjaard intussen
Ghost Dog: The Way Of The Samurai
Paar leuke riedeltjes, niks blijvends
Deep Purple - In Rock en The Deepest Purple
Klassiek album en een geweldige "Best Of" — verplicht luistervoer, maar wel wat teveel old rock per album
Morcheeba - Charango
dit kennen we al
Pearl Jam - Lost Dogs
dit ook
Snoop Dogg - Paid Tha Cost To Be Tha Boss
een heel album Snoop Dogg is teveel van het goede
Tindersticks - Waiting For The Moon en de EP Don't Even Go There
gezien de rest van de albums van deze groep is dit eigenlijk, tja, overbodig
Trevor Jones - The League Of Extraordinary Gentlemen
leuke sfeer, verder weinig pakkends
Tin Machine - Tin Machine I en Tin Machine II
Een van de vele incarnaties van Bowie, maar nog steeds is Bowie niet mijn ding
David Bowie - Reality
zie direct hierboven
Vive La Fete - Nuit Blanche
te zeurderig, te weinig catchy
Apocalypse Now Redux OST
geweldige sfeer